Jij hebt de SoulWood Smoke van ons ontvangen, dat is niet zonder reden.

Hout geeft beleving, net als dit speciale Cederhouten plankje dat je nu in handen hebt. Een bijzondere houtsoort die bekend staat om zijn ziel. Ceder doet iets bijzonders; het geeft kracht, kalmeert en heeft een positief effect op ademhaling. Deze effecten worden o.a. geactiveerd via de geur en smaak.

Deze ceder-houten plank geeft karakter aan ieder gerecht. De plank kan zowel op de BBQ, als in de oven worden gebruikt (wel van tevoren volgens bijschrift even in het water weken). Daarnaast geeft het een heerlijke geur tijdens het bereiden van jouw gerecht, waardoor je hopelijk nog eens met veel plezier terugdenkt aan SoulWood.

We delen graag wat gerecht inspiratie met je. Gerechten die wij met zorg hebben samengesteld en getest. Geniet van een beetje extra karakter en ziel aan jouw gerecht.

Geniet en eet smakelijk!

Team SoulWood

Recepten

Oven

Benodigdheden

  • 2 lange varkenshaas
  • 2 / 3 Tomaten
  • Mozzarella kaas
  • Peper & Zout

Bereiding

  1. Leg de SoulWood rookplank 1 uur onder gedompeld in koud water.
  2. Verwarm de oven voor op 200℃.
  3. Snijd de varkenshaas in plakken van ongeveer 2 cm.
  4. Kruid de varkenshaas naar smaak met peper & zout.
  5. Leg de plakjes vlees plat en leg er een plakje mozzarella op, voeg hier een plakje tomaat aan toe.
  6. Verdeel de stapeltjes over de plank
  7. Bak het vlees in 30 minuten gaar in het midden van de oven.

Serveer Tip

Gekookte aardappeltjes en verse groente naar keuze. Liever geen gesmolten kaas? Laat dan de tomaat & mozzarella weg.

Oven

Benodigdheden

  • 4 / 6 zalm moten
  • 4 tenen geperste knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout & peper
  • Evt. 2 eetlepels whisky

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 200℃.
  2. Maak een marinade van olijfolie, sojasaus, knoflook, basterdsuiker, wihsky, zout & peper.
  3. Leg de zalm in een schaal en verdeel de marinade over de zalm, laat 30 minuten intrekken.
  4. Leg de SoulWood rookplank 10 minuten in de voorverwarmde oven, wrijf in met olijfolie.
  5. Verdeel de gemarineerde zalm over de plank
  6. Giet de restante marinade gedeeltelijk over de zalm.
  7. Rooster de zalm gedurende 30 minuten gaar, in het midden van de oven.

Serveer tip

  • In mei/ juni zijn gekookte aardappeltjes & witte asperges hier heerlijk bij.
  • Worteltjes met peultjes of Salade
  • Gekookte, gebakken aardappels / pasta

Oven

Benodigdheden

  • 3 halve kipfilets
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Plakken katenspek / pittige ham

Bereiding

  1. Leg de SoulWood Rookplank 1 uur ondergedompeld in koud water.
  2. Verwarm de oven voor op 200℃.
  3. Snijd elke halve kipfilet in 3 á 4 repen.
  4. Meng de oregano, mosterd, honing, azijn & olie door elkaar.
  5. Marineer de kipfilets met mengsel, 30 minuten.
  6. Rol om de gemarineerde kip een plak katenspek / ham , van boven naar beneden.
  7. Verdeel de ingerolde kipfilets over de plank.
  8. Bak in 30 á 40 minuten gaar.

Serveer tip

  • Gekookte / gebakken aardappel, pasta of rijst.
  • Groente naar keuze.
  • Ook te serveren als hapje. ( Kleine stukjes kip, korter in de oven , prikkertje erin)

Oven

Benodigdheden

  • 500gr. Rundergehakt
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels basilicum
  • 1 ui
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout & peper

Bereiding

  1. Leg de SoulWood Rookplank 1 uur ondergedompeld in koud water.
  2. Verwarm de over voor op 200℃
  3. Snipper de ui
  4. Pers de tenen knoflook
  5. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  6. Rol kleine gehaktballen en druk ze iets plat. (ong. 5 cm doorsneden)
  7. Verdeel de gehaktschijfjes over de plank (ong. 16 )
  8. Leg de plank in de oven en bak ze in 30 minuten gaar.

Serveer TIP

  • Gekookte aardappeltjes
  • Bloemkool
Oven

Benodigdheden

  • Bakje witte champignons
  • Pakje monchou kaas, boursin / brie, parmaham
  • Pijnboompitten
  • Gedroogde basilicum
  • Zout & peper

Bereiding

  1. Leg de SoulWood Rookplank 1 uur ondergedompeld in koud water.
  2. Verwarm de over voor op 200℃
  3. Hol met een aardappelboor de champignons uit tot de hoed.
  4. Vul de champignons met kaas
  5. Naar smaak bestrooien met zout & peper.
  6. Strooi basilicum over de kaas.
  7. Snijd de parmaham in kleine stukjes en verdeel ze over de kaas (geeft een pittige smaak)
  8. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en verdeel ze over de champignons
  9. Verdeel de champignons over de plank
  10. Bak de gevulde champignons in 20/30 minuten.
  11. Prikkertje schuin door de champignons

Serveer tip

  • Kan ook als voorgerecht worden geserveerd.
  • i.p.v. champignons zijn portobello ’s ook lekker.

BBQ

Benodigdheden

  • 12 snoeppaprika’s
  • 1 bakje ricotta 250 gr
  • 1 rode ui gesneden in kleine blokjes
  • 1 fijngesneden chilipeper
  • Rasp van 1 schone citroen
  • Bosje fijn gesneden bieslook
  • Scheutje olijfolie
  • Peper & zout

Bereiding

  1. Was de paprika, snij in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten
  2. Haal met dunschiller een dun plakje van de paprika tot het recht kan blijven liggen
  3. Meng de ricotta, chilipeper, rode ui, citroensap, bieslook, peper & zout
  4. Vul de paprika’s met het mengsel, druppel klein beetje olijfolie erover.
  5. Grill de bereidingszijde van de SoulWood Rookplank 20 seconde voor
  6. Leg de paprika op de voor gegrilde zijde en sluit de deksel
  7. 20 minuten op de BBQ

Serveer tip

Lekker met knapperig geroosterd brood en Provence Rosé

BBQ

Benodigdheden

  • 1 camembert
  • Paar takjes tijm

Bereiding

  1. Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconde voor
  2. Plaats de camembert in het midden van de plank op de voor gegrilde zijde.
  3. Sluit de deksel van de BBQ en rook de kaas 10 á 15 minuten, of tot deze bijna van de plank loopt.
  4. Controleer tussendoor even om te voorkomen dat de kaas in je BBQ loopt.

Serveer tip

  • Direct op de plank met tijm , een cranberry of kersen compote
  • Wat sneetjes ambachtelijk brood
  • Gebruik een onderzetten voor het hete Cedar Houten plankje

BBQ

Benodigdheden

  • 2 bollen buffel mozzarella
  • 2 rijpe trostomaten
  • Handje vol verse basilicum blaadjes
  • Verse ciabatta
  • Olijf olie extra vierge
  • Balsamico azijn
  • Peper & Zout

Bereiding

  1. Snij de tomaten en mozzarella in mooie plakken (ca 0.5 cm dik)
  2. Grill de bereidingszijde van de SoulWood Rookplank ca. 20 seconde voor
  3. Strooi zout op de plank
  4. Schik de tomaat en mozzarella afwisselend met blaadjes basilicum op de voor gegrilde zijde
  5. Bestrooi met peper & zout
  6. Plaats op het rooster van de BBQ en sluit de deksel
  7. Na 5 minuten is het klaar.
  8. Besprenkel met olijfolie en balsamico

Serveer tip

Knapperige ciabatta brood

BBQ

Benodigdheden

  • 50 gr gorgonzola
  • 2 eetrijpe peren
  • Takje munt
  • Citroen sap
  • Eetlepel honing

Bereiding

  1. Gril de bereidingszijde van de SoulWood Rookplank ca. 20 seconde voor
  2. Was & halveer de peren
  3. Verwijder het klokkenhuis met het fruitlepeltje
  4. Snij klein stukje van de peer tot deze recht blijft liggen
  5. Wrijf met het vruchtvlees van de peer lichtjes in met citroenpartje
  6. Verdeel de gorgonzola blokjes over de peer
  7. Bedruip met de honing
  8. Garneer met een takje munt en walnoten
  9. Plaats de peren in het midden van de plank op de voor gegrilde zijde en leg op het rooster
  10. Sluit het deksel van de BBQ en rook de peren ca. 15 minuten tot de kaas gesmolten en de peer licht is gekleurd.

Serveer tip

Heerlijk met een glas Monbazillac of Vin Santo

BBQ

Benodigdheden

  • 12 lange plakken ontbijtspek
  • 4 grote varkens saucijzen
  • 4 groene verse Jalapeño pepers
  • 75 gr roomkaas
  • 75 gr geraspte cheddar
  • BBQ saus
  • Zoete BBQ rub

Bereiding

  1. Meng de roomkaas, cheddar en 1 volle eetlepel van de BBQ-rub met een vork goed door elkaar
  2. Snij de steelkant van de jalapeño eraf en hol de peper uit door met een smal scherp mesje de zaadlijsten te verwijderen.
  3. Vul de jalapeño’s met het roomkaasmengsel.
  4. Doe 4 volle eetlepels van de rub in de mengkom
  5. Haal de saucijzen uit hun velletje, gebruik per persoon het vlees van 1 saucijs
  6. Maak er een bal van en druk deze op een snijplank of velletje bakpapier tot een ovale platte “hamburger”
  7. Leg in het midden van het saucijs vlees een jalapeño en vouw met vochtige handen het vlees om de peper heen en vorm tot een ei. en wentel deze nu rondom in de mengkom door de rub.
  8. Wikkel om elk ei 3 plakken ontbijtspek en zet de Armadillo eggs koud weg tot gebruik op de BBQ.
  9. Leg de armadillo eggs op het rooster en sluit de BBQ.
  10. Na 20 minuten roken is het tijd om de armadillo eggs rondom in te kwasten met de BBQ-saus. Herhaal dit na 10 minuten nog een keer.
  11. Bij een kerntemperatuur van 70°C graden zijn je Armadillo Eggs klaar.

Serveer tip

Lekker biertje